HOLD KANINEN DIN KJØLIG I SOMMERVARMEN

Hold kaninen kjølig i sommervarmen

 

Kaniner regulerer kroppstemperaturen gjennom ørene. De hverken svetter eller peser, og kvitter seg med overskuddsvarmen ved å sende blodet for avkjøling i de tynne blodkarene i ørene, og dette er ikke effektivt nok når det blir veldig varmt. Kaniner trives derfor bedre i kjølig temperaturer og tåler ikke ekstrem varme. Temperaturer over 25 grader er farlig for kaniner, og kan i verste fall føre til død.

Om sommeren kan overoppheting være et problem for alle kaniner, men overvektige, gamle og unge er spesielt utsatt. Hver kanin reagerer forskjellig, så det er viktig med daglig oppfølging og være obs på tegn på overopphetning.

 

Tips for å unngå overoppheting

 • Flytt kaninen ut av solen til et kjøligere sted – kanskje det er innendørs?
 • Bruk vifter dersom temperaturen er over 25 grader. Viften holder luften kjølig og skaper luftstrøm, men pass på at det ikke blåser direkte på kaninen og at den har nok plass til å flytte seg unna viften om den ønsker det. Du kan gjerne sette inn en bøtte med kaldt vann eller et vått laken og la viften blåse mot dette. Husk å dekke til eventuelle ledninger etc. slik at kaninen ikke tygger på dette.
 • Siden de kvitter seg med overskuddsvarme via ørene kan du fukte ørene med en våt klut (om de komfortable med det) for å øke kjøleprosessen.
 • Plasser frosne vannflasker pakket inn i håndkle/laken nær kaninen. Da kan den legge seg inntil disse om den blir varm.
 • Trim vekk overflødig pels.
 • Pass på at kaninen har rikelig med friskt, kjølig vann for å holde seg hydrert. Du kan evt. dynke grønnsaker og annen mat i iskaldt vann eller servere ferskt fra kjøleskapet.
 • Kaniner er ikke gode svømmer, så ikke oppfordre dem til å bade – sjokket kan være fatalt.
 • Etterlat aldri en kanin i en varm bil om sommeren, den kan dø av heteslag.

 

 

Vær obs på følgende tegn i sommervarmen

 • Fuktighet rundt nesen
 • Sløvhet
 • Varme, røde ører
 • Kaster hodet bakover mens den puster raskt med åpen munn

Ser du noen av disse tegnene bør du flytte kanin til et kjølig sted raskt, fukte ørene med kaldt vann, gi kaldt vann og ring veterinæren umiddelbart!

viverra vitae. Nunc felis sapien, iaculis id velit in, accumsan pretium massa. Sed finibus ex a congue tempor.

Nulla dignissim ultrices pharetra. Nullam iaculis nec massa mattis molestie. Nulla blandit, mauris ut lobortis vulputate, odio elit iaculis massa, ut suscipit nibh tortor sit amet justo. Aliquam porttitor risus in tincidunt ultricies. Curabitur volutpat ex vitae bibendum tincidunt. Sed hendrerit molestie ipsum sit amet laoreet. Vestibulum ac lectus turpis.