HVORDAN VENNE HUNDEN MIN TIL BILEN

HVORDAN VENNE HUNDEN MIN TIL BILEN

Vi elsker hundene våre og vil gjerne ha de med hvor enn vi går – selv om det betyr å kjøre bil. For noen hunder er det å kjøre bilen dagens høydepunkt, mens for andre er bilen en kilde til frykt, angst og/eller bilsyke. Både skumle erfaringer fra tidligere, som f.eks. brå bremsing eller en bilulykke eller at hunden forbinder kjøreturens destinasjon med et ubehagelig sted f.eks. veterinæren, kan være med på å gjøre bilen svært skummel for din firbente kompis.

i

Tips til den engstelige og redde hunden

Blir hunden din engstelig og redd kun ved synet av bilen? Da må du jobbe med dette før du tar hunden med på kjøretur.

 1. Start med motoren av. Hunden skal være så langt unna bilen at han ikke viser tegn til stress (avslappet holdning, vil ha godbiter og svarer på kommandoer). Belønn hunden hver gang han ser på bilen med noe han virkelig elsker – favoritt godbit eller yndlingsleken, klapp og kos. Bruker du en klikker, klikker du hver gang han ser på bilen, og gir belønning. Det vi gjør nå er å arbeide for at hunden knytter bilen til gode ting.
 2. Når du ser at hunden er komfortabel, kan du sakte, men sikkert bevege deg nærmere bilen. Når dere kommer til det punktet hvor du kan stå ved siden av bilen og hunden fremdeles er avslappet, nyter godbiter og vil leke er det nesten på tide å slå på motoren … men vent! Før du starter motoren, sørg for at det er god avstand mellom hunden og bilen slik at han ikke blir skremt.
 3. Skru på motoren. Ofte er det støyen fra motoren som er skremmende, så her kan det lønne seg å gå forsiktig frem. Ha god avstand mellom bil og hund, og deretter kan du gradvis arbeide mot at hunden står komfortabelt ved siden av bilen med motoren på. Her kan det hende du må starte med at hunden er inne i huset for å sikre god nok avstand.
 4. Andre ting du kan gjøre for å gjøre bilen til et mindre skummelt sted: (gjør alle disse med motoren av først, deretter en runde med motoren på)
  • Gi hundens måltider i bilen
  • Lek inni bilen
  • Kast godbiter inn i bilen og få hunden til å finne de
 5. Når du har kommet til det punktet hvor du mener hunden er klar for en kjøretur, start med svært korte turer. Destinasjonen bør være morsom, f.eks. til en park eller favoritt turstedet. Det er svært viktig at hunden assosierer bilen med å gjøre morsomme ting.
 6. Er hunden din vant til bur? Da kan han føle seg tryggere om han få være i buret sitt under kjøreturen. Er ikke hunden din vant til bur – da kan du gjøre ting verre med å bruke bur i bil. Men husk kravet om bilbelte, også til hunder!

 

Tips til den bilsyke hunden

Noen hunder blir bilsyke, og da er det ikke så rart at de ikke er så glad i kjøreturer. Her må vi forsøke å lindre symptomene.

Noen ganger blir valper bilsyke rett og slett på grunn av stress. Da kan de punktene over være til hjelp, venner vi valpen til bilen kan vi eliminere stressfølelsen og dermed kanskje bilsyke.

 1. Start med korte turer, f.eks. rundt kvartalet og gradvis øk avstanden. Dette kan hjelpe magen med å bli vant til bevegelsene i bilen. Unngå brå bremsing og skarpe svinger så godt det lar seg gjøre.
 2. Vet du at din hund blir bilsyk, ikke mat han rett før dere skal ut på kjøretur. Planlegg slik at hunden har minst en time på seg for å fordøye maten før dere drar.
 3. Ta kjøreturer ofte! Det er lett å tenke at du skal skåne hunden for biltur så langt det lar seg gjøre, men på et eller annet tidspunkt må ofte hunden bli med på kjøretur – og da kan du har gjort deg selv en bjørnetjenestene om det er veldig lenge siden siste biltur.

Hvis urolig mage og/eller angst fortsatt plager hunden din kan du prøve følgende:

 • Hold temperaturen inni bilen kjølig, senk vinduene for frisk luft
 • Begrens mat og vann i noen timer før turen
 • Rådfør deg med veterinær om medisiner mot bilsyke eller angst
 • Aktiviser hunden i rundt 20 minutter før turen for å redusere stress
 • Spray feromoner i bilen. Dette kan du få kjøpt hos veterinær, og skal virke beroligende.