Kennelhoste

Kennelhoste er en smittsom luftveisinfeksjon hos hund. Sykdommen kalles kennelhoste fordi den forekommer som regel når mange hunder har vært tett på hverandre, f.eks. på kenneler og hundepensjonater, på utstillinger osv. Et annet navn på denne sykdommen er infeksiøs tracheobronkitt som forteller at symptomene hovedsakelig stammer fra luftrøret (trachea) og bronkiene i lungene. I Norge er kennelhoste en del av valpevaksinene og den årlige vaksinen.

Hva er symptomene på kennelhoste?

Hovedsymptomet er en voldsom, tørr rungende hoste som ofte kommer innen en uke etter at hunden har vært i kontakt med andre hunder. Hosteanfallene kan ende med brekningsreflekser og evt. oppkast. Det er ikke uvanlig at eieren tror hunden har satt noe fast i halsen.

Noen hunder kan ha litt feber i starten av sykdomsforløpet, og derfor være nedstemt og ha mindre appetitt enn normalt. Rennende nese og øyne kan også forekomme.

En erfaren dyrlege kan ofte stille diagnosen ved å høre den karakteristiske bjeffende hosten på venterommet.

 

Hva er årsaken til kennelhoste?

Kennelhoste er forårsaket av flere ulike smittestoffer. De to vanligste er et influensavirus (parainfluensa) og en bakterie kalt Bordetella bronchiseptica. Andre virus kan også være en medvirkende årsak, og faktorer som stress, dårlige ventilasjonsforhold, kulde, trekk osv. kan forverre forløpet.

Parainfluensavirus angriper bare de øvre lagene av luftveisoverflaten og vil alene gi milde symptomer. Men hvis bakterien B. bronchiseptica er en medspiller – noe den veldig ofte er – vil det føre til uttalt hoste. Denne bakterien etablerer seg på de små flimmerhårene i luftrøret og bronkiene, og man kan finne bakterien på disse stedene i opptil 3 måneder, lenge etter at hosten har gitt seg. Parainfluensavirus derimot, skilles bare ut i rundt 2 uker.

Infeksjonen er overveiende luftbåren, men det antas også at den kan overføres via matskåler, leker, pinner osv. Kennelhoste vil forekomme hos en stor andel mottakelige hunder som er utsatt for infeksjonen, men dødeligheten er lav. Inkubasjonstiden er 5-10 dager, og man regner med at hunden kan smitte i opptil 3 måneder. Kennelhoste er med andre ord svært smittsom.

 

Hvordan behandles kennelhoste?

Kennelhoste er selvbegrensende og vil vanligvis forsvinne innen 2-3 uker. Men siden det er en plagsom lidelse, velger veterinærer ofte å behandle hunden. Det gis hostedempende medisin, og av og til antibiotika, om veterinæren anser det som nødvendig. Det kan imidlertid fortsatt ta opptil en uke før hosten avtar. Men husk at hoste er luftveienes måte å bli kvitt seg med noe uønsket, derfor kan derfor være bra. Det er viktig å holde hunden i ro denne perioden.

Kan man forebygge kennelhoste?

Ja, det finnes en vaksine som forebygger mot både parainfluensavirus og B. bronchiseptica. Dette er en nesevaksine som sprutes inn i det ene neseboret, og skal gis en gang i året. Komponentene i vaksinen fester seg på slimhinnen i nesen, og allerede 72 timer senere er hunden beskyttet mot infeksjon med B. bronchiseptica. Beskyttelsen mot parainfluensavirus oppnås etter 3 uker. Antibiotika må ikke gis samtidig med nesevaksinen, da vil ikke bakteriekomponenten ha noe effekt.