NÅR HUNDEN DIN BLIR SENIOR

Akkurat som mennesker går hunder igjennom både mentale og fysiske endringer når de blir eldre. Snuten blir ofte tørr, og du kan se en generell nedgang i kvaliteten på pelsen; huden blir mindre elastisk og fører til hårtap og hvite hår. De får ofte dårligere hørsel og syn, og hos noen kan man se et blålig skjær i øynene, dette er ofte aldringstegn, men bør sjekkes da det kan skyldes andre årsaker. 

 

Eldre hunder har en tendens til å miste muskler, og økt lagring av fett. Når hunden blir eldre reduseres energibehovet – de trenger kanskje ikke like mye daglig kalorier som de gjorde før. En del av dette er biologisk, og en del skyldes økt søvn og nedsatt aktivitet. Mange eldre hunder vil ikke ha samme utholdenhet for lek og trening som de gjorde som unge. Det er derfor smart å ta en prat med veterinæren din for å diskutere kostholdet og energinivået og på den måten unngå overfôring og overvekt.  

 

Seniorhunder bør få en helsesjekk hos veterinær to ganger i året. Aldring øker risikoen for ulike helseproblemer, og med regelmessige helsesjekker kan slike problemer fanges opp på et tidlig tidspunkt, og behandling settes i gang raskt. Hvis du ser en plutselig endring hos hunden din, eller merker en gradvis forverring av tilstanden, bør du kontakte veterinæren din.

Under følger en sjekkliste over tegn du ikke bør ignorere:

 

 • Økt pesing eller problemer med å puste
 • Oppkast
 • Diaré
 • Endring i appetitt eller drikkevaner
 • Økt urinering
 • «Uhell» innendørs
 • Smerte
 • Aggresjon 

 

Veterinærer anser ofte en hund som senior tidligere enn det eiere gjør. Store raser aldres typisk fortere enn mindre raser, og avhengig av rase kan man si at en hund er senior fra 5 – 7 års alder.  

 

God livskvalitet som senior 

 

God livskvalitet hos en seniorhund kjennetegnes ved at hunden er glad i aktivitet og lufteturer, selv om behovet er mindre enn tidligere. Hunden er slank, og både drikker og spiser med god appetitt og uten problemer. Hunden skal heller ikke ha problemer med urinering eller å gjøre fra seg, ikke kaste opp eller ha langvarig diaré, og ikke vise tegn på smerte eller ubehag av noen art. Virker hunden stiv eller halter, kan dette være tegn på smerter og noe som bør sjekkes hos veterinær.  

 

Det er mange ting du som eier kan gjøre for å sørge for at din hund får et godt liv som senior. Regelmessig lek og trening er bra for å opprettholde en sunn vekt og aktivt sinn. Prøv å lære hunden din nye triks og kommandoer, dette hjelper til med å holde de mentalt skarpe og forbedre tegn på demens.  

 

La hunden din få en seniorsjekk hos veterinær 2 ganger i året, slik at eventuelle problemer kan fanges opp på et tidlig tidspunkt, og behandling kan settes i gang raskt. Ta også gjerne jevnlig helsesjekker selv – titt i munn, øyne og ører. Stryk over hele kroppen og se etter sår, utslett, hevelser og kuler.  

 

 

 

 

 

Typiske endringer du kanskje kan se hos din senior hund 

 

Sansene 

Både evnen til å se, høre, smake og lukte kan påvirkes. Delvis eller fullstendig tap av hørsel og syn kan redusere hundens evne til å reagere på omgivelsene. Som er resultat kan hunden din bli skremt lettere, ved at han f.eks. hverken ser, hører eller lukter at du plutselig er ved siden av han. Dette kan være greit å være oppmerksom på, både på tur og i hjemmet. Du bør også unngå store ommøbleringer rundt hunden, en seniorhund trives best i sitt vante miljø. Det kan være en fordel å lære hunden håndsignaler, så dere kan fortsette kommunikasjonen selv om eventuelt hørselen forsvinner.  

 

Når hunder blir endre, reduseres antall smaksløker. I kombinasjon med redusert evne til å lukte, kan dette påvirke hundens appetitt – maten blir mindre velsmakende. Ta en prat med din veterinær om du merker at hunden din har nedsatt appetitt.  

Selv om tap av sansene er en naturlig del av aldringsprosessen for mange hunder, er ikke dette nødvendigvis tilfellet for alle hunder. Det er flere medisinske tilstander og sykdommer som forårsaker syns-, hørsels- og annen sensorisk svikt hos hunder. Det er viktig at veterinæren undersøker hunden din for å avgjøre om endringene er en del av aldringsprosessen, eller om det er en underliggende sykdom som er årsaken.

Atferd 

Det er vanlig at en eldre hund «bremser» litt ned, og sover mer. Det er imidlertid feil å anta at alle atferdsendringer er en naturlig del av aldringsprosessen. Angst, aggresjon og vanskeligheter med å reise seg kan også bety at noe er galt. Det er mange helseproblemer som kan forårsake smerte og ubehag hos hunden sin, som fører til motvilje mot å bevege seg eller økt irritabilitet. Det er viktig å ta opp atferdsendringer med veterinæren din – mye kan forebygges og behandles og dermed opprettholde en god livskvalitet for din firbente venn.  

Helseproblemer 

De vanligste helseproblemene hos eldre hunder er demens, artritt og kreft. Andre problemer inkluderer hjerte, nyre, lever og tenner.  deren 10-13 år. Hunder med demens har en langsom progresjon av atferds tegn, som f.eks. målløs vandring, stirring ut i rommet, urinering innendørs, endret sovemønster, rastløshet, irritabilitet, angst m.m.  

 

 

Demens: At seniorhunden din kan virke desorientert, er ikke nødvendigvis bare fordi hunden har blitt gammel, den kan faktisk være dement. Demens sees hos 19-41% av hunder i alderen 10-13 år. Hunder med demens har en langsom progresjon av atferds tegn, som f.eks. målløs vandring, stirring ut i rommet, urinering innendørs, endret sovemønster, rastløshet, irritabilitet, angst m.m.  

Det er vanlig at en eldre hund «bremser» litt ned, og sover mer. Det er imidlertid feil å anta at alle atferdsendringer er en naturlig del av aldringsprosessen. Angst, aggresjon og vanskeligheter med å reise seg kan også bety at noe er galt. Det er mange helseproblemer som kan forårsake smerte og ubehag hos hunden sin, som fører til motvilje mot å bevege seg eller økt irritabilitet. Det er viktig å ta opp atferdsendringer med veterinæren din – mye kan forebygges og behandles og dermed opprettholde en god livskvalitet for din firbente venn.  

 

Helseproblemer 

De vanligste helseproblemene hos eldre hunder er demens, artritt og kreft. Andre problemer inkluderer hjerte, nyre, lever og tenner.  deren 10-13 år. Hunder med demens har en langsom progresjon av atferds tegn, som f.eks. målløs vandring, stirring ut i rommet, urinering innendørs, endret sovemønster, rastløshet, irritabilitet, angst m.m.  

 

Artritt: Leddgikt hos eldre hunder gir smerte og ubehag, noe som kan føre til vanskeligheter med å hoppe opp og ned fra møbler og redusert aktivitet. Hvis hunden din har store smerter, kan han vise tegn på depresjon eller irritabilitet. Det finnes mange alternativer for å lindre smerter og ubehag, så sett opp en time hos veterinæren din og finn det beste behandlingsalternativet for din hund.  

 

Kreft: Kreft er dessverre ganske vanlig hos hund. Symptomene vil variere avhengig av svulsttype og plassering, men kan inkludere hevelse i buken, blødninger fra kroppsåpninger, pustevansker, sår som ikke leges og plutselige vektendringer.  

 

Hjerte, nyre og lever: Indre organer påvirkes med alderen, og kan øke risikoen for å utvikle hjerte-, nyre – og leversykdom. Symptomer på hjertesykdom inkluderer hoste, hevelse i buken og lavere aktivitetsnivå, mens symptomer på nyresykdom inkluderer endringer i urinering og tørste. Leverproblemer kan vise seg ved generelle sykdomstegn som oppkast og depresjon. Mange forskjellige sykdommer kan gi de samme symptomene, det er derfor viktig at veterinæren får gjort diagnostiske tester for å finne den underliggende årsaken.  

Tenner: Det er viktig å holde tritt med munnhygiene da tannstein kan føre til infeksjon og tannkjøttbetennelse. Hvis tannkjøttbetennelse ikke behandles, kan bakteriene vandre over i blodbanen og spre seg til indre organer, da ofte hjerteklaffene, nyrer og lunger. Har du problemer med å pusse tennene til hunden din, finnes det flere gode forebyggende alternativer. Bestill en time hos veterinæren din slik at hunden din får grundig tannsjekk og du får gode tips til forebygging.  

 

   

   

  i

  God livskvalitet som senior 

   

  God livskvalitet hos en seniorhund kjennetegnes ved at hunden er glad i aktivitet og lufteturer, selv om behovet er mindre enn tidligere. Hunden er slank, og både drikker og spiser med god appetitt og uten problemer. Hunden skal heller ikke ha problemer med urinering eller å gjøre fra seg, ikke kaste opp eller ha langvarig diaré, og ikke vise tegn på smerte eller ubehag av noen art. Virker hunden stiv eller halter, kan dette være tegn på smerter og noe som bør sjekkes hos veterinær.  

   

  Det er mange ting du som eier kan gjøre for å sørge for at din hund får et godt liv som senior. Regelmessig lek og trening er bra for å opprettholde en sunn vekt og aktivt sinn. Prøv å lære hunden din nye triks og kommandoer, dette hjelper til med å holde de mentalt skarpe og forbedre tegn på demens.  

   

  La hunden din få en seniorsjekk hos veterinær 2 ganger i året, slik at eventuelle problemer kan fanges opp på et tidlig tidspunkt, og behandling kan settes i gang raskt. Ta også gjerne jevnlig helsesjekker selv – titt i munn, øyne og ører. Stryk over hele kroppen og se etter sår, utslett, hevelser og kuler.  

   

   

   

  Gammel hund hos dyrlegen.