OPPKAST OG DIARE HUND

Oppkast og diare er veldig vanlig hos hunder. Den vanligste årsaken er at hunden spiser noe den ikke tåler – kanskje han har funnet noe i veikanten, eller kanskje han fikk noen middagsrester. Imidlertid er det mange andre årsaker til begge deler, og det finnes et stort antall sykdommer hos hund hvor oppkast og/eller diaré kan oppstå. I mange av tilfellene kan problemet behandles og løses uten å faktisk fastslå årsaken, men hvis diaréen eller oppkastet er alvorlig eller pågår i lang tid, vil veterinæren ønske å undersøke nærmere. Alvorlighetsgraden avhenger altså av varighet og hvor mange andre sykdomstegn som følger med oppkastet/diaréen. Klinisk undersøkelse og andre prøver kan være nødvendig både for å behandle sykdommen og/eller diaréen og for å forsikre at diaréen og/eller oppkastet ikke er forbundet med en annen underliggende sykdom som ikke har blitt diagnostisert.

Hva er diaré og oppkast?

Diaré, eller løs mage, oppstår når tykktarmen som vanligvis absorberer vann fra tarmen, slutter å fungere ordentlig. Dette resulterer i at avføringen inneholder mye mer væske enn normalt, dvs. diaré. Du legger kanskje merke til at hunden din går på do oftere, kanskje gjør fra seg inne, eller anstrenger seg mye i forbindelse med dobesøket? Et annet scenario er at de ikke går oftere på do, men når de først gjør det er det løs – eller noen ganger eksplosiv – diaré som kan ha blod eller slim i seg.

Oppkast er ofte kroppens måte å fjerne noe fra kroppen, f. eks noe som er giftig eller skadelig. Maten som kommer opp, vil vanligvis være fordøyd og kan være blandet med gul galle eller magesyre. Hunden din kan også sikle en del.

 

Hva kan forårsake diaré og oppkast?

Det finnes mange årsaker, inkludert infeksjoner forårsaket av virus, bakterier eller parasitter, fôrendringer, inntak av gift eller giftige kjemikaler. Stress og nervøsitet kan også gi sykdom eller diaré. Mer alvorlige tilstander som blokkering i tarmen, skade på indre organer eller sykdommer i andre organer enn mage-tarmkanalen kan også ha effekter på fordøyelsessystemet, og kan føre til at hunden din kaster opp eller får diaré.

Farge, konsistens, lukt og frekvens på avføringen er viktig for å avgjøre årsaken til diareen. Det er derfor ikke rent sjeldent at veterinæren ber deg ta med en prøve av avføringen til konsultasjonen.

Bør jeg være bekymret?

De fleste milde tilfeller av diaré og/eller oppkast har en tendens til å være kortvarig, gjerne opptil 2 dager. Med skånekost rydder ofte hundens kropp opp i problemene selv, men er man i tvil om allmenntilstanden, fôringen, eller har andre bekymringer, kan det være lurt å ta en tur til veterinæren. Skånekost kjøpt hos veterinær er absolutt å anbefale, da sikrer du at hunden får i seg en balansert kost. Alternativt kan du gi godt kokt ris og evt. blande med litt kokt kylling eller kokt hvit fisk, i små porsjoner med hyppig mellomrom. Væske går tapt i diareén, det er derfor veldig viktig å passe på at hunden får i seg væske. Dette er spesielt viktig for valper og eldre hunder da disse tåler væsketap dårlig. Tilskudd i form av probiotika, som f.eks.  «Zoolac»,kan være smart å ha i hus. Probiotika er snille bakterier som skal rette opp tarmfloraen. Canikur, et kosttilskudd for å gjenopprette normal tarmfunksjon, kan også være et godt hjelpemiddel.

 

Har hunden redusert allmenntilstand som f.eks. feber og er slapp, eller viser tegn til smerte eller dehydrering anbefaler vi å ta kontakt med veterinær. Det samme gjelder om du ser friskt blod eller tjæreaktig (indikerer fordøyd blod) farge i oppkastet eller diaréen, eller om forløpet varer mer enn i 2 dager.

Hva vil veterinæren gjøre?

Basert på informasjon fra deg om forløpet og klinisk undersøkelse av hunden kan det hende at veterinæren ønsker å gjøre noen undersøkelser for å finne årsaken til oppkastet/diaréen og se etter eventuelle bakenforliggende sykdommer. Slike undersøkelser kan inkludere blodprøve, urinprøve og/eller bildediagnostikk som røntgen og ultralyd for å se etter fremmedlegeme. Er det mistanke om en smittsom årsak bør avføringen undersøkes.

Behandling vil variere ut ifra årsaken, men kan inkludere væsketerapi om hunden er dehydrert eller kaster opp mye, og evt. kvalmestillende midler. Elektrolyttløsninger for å erstatte væsketapet, og probiotika som «Zoolac» og kosttilskudd som «Canikur» blir også ofte gitt. Ved infeksjoner kan det hende at antibiotika eller antiparasittiske behandlinger er nødvendig.