Tannresorpsjon

Hva er tannresorpsjon hos katt?

Denne lidelsen har gjennom årene hatt flere navn, for tiden er det mest brukte begrepet tannresorpsjon (TR). FORL er et eldre begrep og står for Feline Odontoclastic Resorptive Lesions. Bakgrunnen for dette navnet er at det finnes noen spesielle nedbrytningsceller som fører til oppløsning av tannstrukturen.

Tannresorpsjon er en lidelse der tenner og tannrøtter brytes ned slik at de blir mer porøse. Det oppstår hull i emaljen, spesielt ved tannhalsen, som fører til at nerver og blodkar blir eksponert og kronene brytes av.

Tannresorpsjon er en veldig vanlig lidelse. Studier har vist at mellom 20-70% av alle katter kan utvikle dette, og det forekommer oftest hos katter over 6 år.

Hva er symptomene på tannresorpsjon?

Det er ingen tvil om at katter med tannresorpsjon har smerter, men de viser det sjeldent. I naturen vil en katt som viser svakhet ikke overleve lenge. Har sykdommene pågått lenge kan katten ha gått merkbart ned i vekt, men generelt er tannresorpsjon et skjult problem.

Emaljen og sementlaget brytes gradvis ned, og røde og smertefulle «hull» dukker opp i tannen. Dette kan se ut som karies, men denne lidelsen har ingenting å gjøre med karies hos mennesker. Et annet resultat av nedbrytningene er at tannen kan knekke ved roten, og roten forsvinner ofte. Når tannen og røttene er borte, vokser tannkjøttet over den slik at det ser ut som det aldri har vært en tann der.

 

Hvordan stiller veterinæren diagnosen?

Veterinæren begynner med å undersøke munnhulen, og hvis tannresorpsjon mistenkes vil neste steg være en utvidet undersøkelse under narkose. Uten narkose vil undersøkelsen være forbundet med kraftig smerte ettersom det er en åpen tilgang til nervene på de berørte stedene. Mistanken om tannresorpsjon oppstår ved røde hull i tennene, ved manglende eller ødelagte tenner, og et mer rødlig tannkjøtt som vokser litt over tannen. Tannstein kan også dekke lesjonene. Det er ofte kinntennene som blir angrepet først.

Fordi de fleste endringene er under tannkjøttet, er røntgenundersøkelse den eneste metoden som med 100 % sikkerhet kan avgjøre om tannresorpsjoner er til stede, og hvor utbredt det er. Den beste måten å forebygge TR på er derfor jevnlig røntgen av tennene hos eldre katter. Dette gjøres under narkose.

Det viser seg at katter som har resorpsjoner på noen tenner er disponert for å få det i resterende tenner.

 

Katt som skal ta røntgen hos dyrlegen.

Hvordan behandles tannresorpsjon?

Den eneste effektive behandlingen er å operere ut tennene. Ofte vil røntgen vise at det er flere berørte tenner, og det kan være nødvendig å fjerne tennene over flere runder. Det vil også være nødvendig med regelmessig tannsjekk for å se om flere tenner blir angrepet.

Man ser ofte en slående effekt av at de smertefulle tennene fjernes. Mange av de affiserte kattene går opp i vekt, og eiere rapporterer ofte at katten virker lykkeligere, ser yngre ut og er mer livlig. En katt kan leve et godt live uten en eneste tann i munnen så lenge man tilpasser fôringen.

Hvorfor får katter tannresorpsjon?

Årsaken er dessverre ukjent, selv om det er gjort iherdige forsøk på å løse gåten. Det er ingenting som tyder på at tilstanden er smittsom eller arvelig. Alle katter kan få lidelsen, men det ser ut som rasekatter – spesielt siamesere og perserkatter – er særlig disponert.